Thu, Sep 24 | Webinar @TheNewNormalSeries

BERNIAGA DI SABAH? Boleh Bah

Inginkan peluang perniagaan di Sabah? Tapi tidak pasti bagaimana. Sabah kaya dengan hasil alamnya. Pengeksport utama minyak kelapa sawit di Malaysia dan terkenal dengan pulau-pulau cantik. Bukan itu sahaja yang ada di Sabah. Sabah sebagai destinasi baru perniagaan? Tidak mustahil. DAFTAR SEKARANG!
Registration is Closed
BERNIAGA DI SABAH? Boleh Bah

Date & Time

Sep 24, 2020, 11:00 AM – 12:00 PM
Webinar @TheNewNormalSeries

Speakers

Niney Chong, Pengarah MinistryOfMarketing / Penerbit, HerRiseStory.com

Niney Chong, merupakan ibu kepada dua orang anak dan seorang usahawan yang begitu dikenali melalui jenama peribadi dan perniagaan strategiknya. Beliau telah memenangi pelbagai anugerah termasuk yang terbaru iaitu Anugerah Pemimpin Pemasaran Global Paling Berpengaruh di Mumbai. Beliau buat masa ini merupakan Pengasas Bersama Chatbot Malaysia, yang menyediakan teknologi Chatbot untuk agensi kerajaan, syarikat multinasional dan juga pelanggan-pelanggan yang lain.

Usaha perniagaan terbarunya adalah, “Ministry of Marketing.Asia” yang menggabungkan minatnya dalam khidmat masyarakat dan pengalaman dalam dunia pemasaran. Ia merupakan jenama yang menjalankan Inisiatif Pemasaran Kolaboratif & Strategik dan Impak Sosial melalui acara fizikal dan maya, latihan, bengkel, bimbingan dan perundingan “start-up” dan eksosistem bagi Perusahaan Kecil Sederhana (PKS).

Beliau terdorong untuk membantu memperkasakan wanita lain setelah memulakan perjalanan kerja kemasyarakatan di negeri asalnya, iaitu Sabah. Inisiatif beliau seterusnya ialah menyediakan platform bagi wanita dan suri rumah yang ingin memulakan perjalanan perniagaan mereka. Ini membawa kepada penubuhan Mompreneur Asia, bersama Aishah Sinclair. Dengan sokongan yang berterusan daripada agensi kerajaan seperti MaGIC, MDEC dan Sabah Economic Development Corporation (SEDCO), Momprenuer Asia terus berkembang kepada – Momprenuer Asia | Digital, iaitu peneraju Persidangan dan Konvensyen Antarabangsa yang didorong oleh komuniti.

Shahrizal Denci, Ikon Pertanian dan Usahawan

Shahrizal Denci merupakan ikon dalam pertanian dan seorang usahawan. Beliau begitu terkenal sebagai Pengusaha Ladang Sayur Kundasang. Mempunyai karier yang cemerlang seperti pemilik D&H Plantation, CEO Denci Empire Sdn Bhd (Membekal Pengangkutan untuk Susu Diary Farm Sdn Bhd) dan juga pemilik Mesilou Vegetables Plantation (Kebun yang fokus dengan tanaman fertigasi dan hidroponik). Antara anugerah yang telah di menangi adalah Pemenang Terbaik Keseluruhan (Kategori Sayur-sayuran & Tanaman Kontan) di MAHA/HPNNK 2014, Pengusaha Cemerlang (Kategori Usahawan Tani) di Hari Peladang, Penternak & Nelayan Peringkat Negeri Sabah 2016 dan Peladang Muda Jaya bagi Pertubuhan Peladang Kawasan Kinabalu. 

Khidmat sosial dan usaha beliau boleh dilihat semasa PKP baru-baru ini  dengan menjadi sukarelawan untuk menghantar bantuan sayur-sayuran kepada penduduk sekitar Daerah Pitas dan merupakan Timbalan Pengerusi Persatuan Taman Kekal Pertanian Malaysia (TKPM) Mesilou, Kundasang Sabah.

Ann Osman, Pengarah Urusan Travel Rite Tours & Events Sdn Bhd (Pelancongan) 

& BAIÜ Organic Farm ( Agro - Produk Ayam Organik)

Berasal dari Kota Kinabalu, Sabah, Ann Osman mula dikenali apabila bertarung dalam seni mempertahankan diri campuran (MMA) di arena antarabangsa ONE Championship sejak 2013, sekaligus menjadi atlet wanita pertama Malaysia dalam sukan MMA. Setelah mengumumkan persaraan dari bertanding dalam arena ONE Championship, Ann seterusnya memberi fokus kepada syarikat pelancongannya, Travel Rite Tours & Events Sdn Bhd yang diurus bersama dengan suami di Kota Kinabalu, Sabah. Pada awal tahun ini, Ann mengambil peluang untuk menceburi bidang penternakan ayam organik melalui syarikat terbaru, BAIÜ Organic Farm dengan mendirikan ladang di Kudat, Sabah.

Dr Rafiq Idris, Pengarah, Pusat Pelaburan, Endowmen dan Wakaf, Universiti Malaysia Sabah (UMS)

Dr Rafiq Idris merupakan Pengarah bagi Pusat Pelaburan, Endowmen dan Wakaf, Universiti Malaysia Sabah. Portfolio beliau bukan itu sahaja, beliau juga merupakan ahli ekonomi, Pensyarah Kanan di Universiti Malaysia Sabah, Pengerusi Persatuan Pendidikan dan Ekonomi Sabah. Di Universiti Malaya pula, beliau merupakan Associate Fellow bagi Pengajian Pembangunan Pusat Ungku Aziz, Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran dan Associate Investigator bagi Social Wellbeing Research Centre (SWRC).

[MODERATOR] Dzulfitri Yusof, Editor Kanan, Astro Awani

​Editor kanan dan juga penyampai di Astro AWANI, nama Dzulfitri Yusof sinonim dengan pengolahan naratif-naratif penting hal ehwal semasa di Malaysia. Dia juga salah seorang peneraju utama Buletin Awani 7:45.

​Sepanjang kariernya di Astro AWANI, antara sumbangan terbesarnya ialah sebagai Penerbit program Agenda AWANI, di mana dia memainkan peranan penting menghasilkan strategi bagi mengupas isu-isu penting dari pelbagai sudut termasuk politik , pendidikan, ekonomi, persekitaran dan hak asasi manusia.

​Dia juga terlibat membuat liputan berita tempatan dan antarabangsa seperti tragedi MH370 dan MH17. Dzulfitri mempunyai pengalaman luas mengendalikan konten berkaitan pilihan raya, seperti Pilihan Raya Umum Malaysia ke-14. Dia juga pernah mengendalikan acara ASAL 2018 yang dianjurkan oleh Astro AWANI sebagai tukang cerita.

​Dzulfitri memegang Ijazah Sarjana Muda Penyiaran dari Universiti Teknologi Mara.

Registration is Closed

Share This Event